Welke koffer neem ik mee?

Welke koffer je nodig hebt? Dat ligt er natuurlijk aan hoe lang je wegblijft en hoe je op reis gaat. Heb je nog geen idee? Stel dan in vier eenvoudige stappen je persoonlijke vakantie checklist samen, zodat je een overzicht krijgt wat je op vakantie nodig hebt.

Formaat van je koffer

Ga je korter dan een week weg, dan kun je het waarschijnlijk af met een kleine koffer van c.a. 50 x 35 x 25 cm (30 – 40 liter) die je mee kunt nemen als handbagage in de cabine van het vliegtuig. Als je een weekje weg dan heb je een medium-size koffer van 40 tot 60 liter (ongeveer 60 x 40 x 25 cm) nodig en ga je langer dan een week dan heb je een grote koffer van 60 tot 80 liter nodig (c.a. 70 x 45 x 25 cm). Deel je een koffer met je reisgenoten, of ga je voor een langere periode weg? Dan zijn er ook nog hele grote koffers van 100 liter.

Zeker als je gaat vliegen of met de bus gaat is het handig vooraf te weten hoe groot je koffer mag zijn en hoeveel koffers je mee mag nemen. Het verschilt helaas per maatschappij, en zeker als je moet overstappen, dan is het handig om bij alle maatschappijen de afmeting en het maximumgewicht te checken.

Over het algemeen geldt er wel een maximum die door alle maatschappijen gehanteerd wordt: Één stuks ruimbagage in een vliegtuig mag niet groter zijn dan 158 x 158 x 158 cm en niet zwaarder dan 23 kg, waarbij het in sommige gevallen mogelijk is om extra gewicht bij te kopen tot 32 kg. Maar meer dan 32 kg is niet mogelijk voor 1 stuks bagage. Let wel: dit is het maximum en afhankelijk van je ticket, klasse en maatschappij.

Bagage check

KLM Economy


Handbagage

Kies je maatschappij en klasse.

Aantal stuks

1x

Afmeting

55 x 25 x 35 cm

Totaal gewicht (incl. accessoires)

12 kg

Handbagage is niet inbegrepen.

Plus 1 accessoire (bijv. hand- of laptoptas) van max. 40 x 30 x 15 cm. bron

Ruimbagage

Kies je maatschappij en klasse.

Aantal stuks

1x

Afmeting

158 x 158 x 158 cm

Totaal gewicht

23 kg

Ruimbagage is niet inbegrepen.

Flying Blue Silver-, Gold- en Platinum-deelnemers en SkyTeam Elite- and Elite Plus-deelnemers mogen 2 stuks ruimbagage meenemen. bron

Een harde of zachte koffer?

Softcase

Een koffer van zacht materiaal (softcase) zoals leer, polyester of nylon stof is lichtgewicht en met vaak soepel. Met een beetje proppen en duwen lukt het wel om toch nog iets extra’s mee te nemen, ook al zat je koffer al vol. Een voordeel van een lichtgewicht koffer is dat je niet alleen minder hoeft te sjouwen, maar dat als je gaat vliegen je meer gewicht als bagage mee kunt nemen. Nadeel is wel dat deze zachte koffers niet altijd waterdicht zijn en ze ook makkelijk opengemaakt kunnen worden.

Hardcase

Koffers van harde materialen (hardcase) zijn vaak zwaarder of duurder, maar zijn wel waterdicht en je kleding kreukt minder snel. Er zijn grofweg drie soorten plastic die gebruikt worden: polypropyleen, ABS en polycarbonaat. Een koffer van polypropyleen is degelijk en voordelig, maar ook zwaarder. ABS daarentegen is lichter en krasbestendig en iets duurder. Het lichtgewicht polycarbonaat heeft als voordeel dat het zowel stevig als buigzaam is.

Daarnaast zijn er nog luxere harde koffers van aluminium, deze zijn lichtgewicht en ontzettend stevig, hier hangt alleen wel een prijskaartje aan.

Materiaal Gewicht Waterdicht Krasbestendig Prijs
Polyester/Nylon ⭐⭐⭐ ⭐⭐ ⭐⭐⭐
Polypropyleen ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐
Polycarbonaat ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ⭐⭐
ABS ⭐⭐ ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ⭐⭐
Aluminium ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐ ⭐⭐

Wieltjes

Grotere wieltjes bevorderen het rijcomfort van de koffer, kijk bij aankoop hoeveel wieltjes de koffer heeft en of deze ook kunnen meebewegen met je looprichting. Een trolley is vaak voorzien van twee wieltjes en een trekstang, waarmee je de koffer op twee wieltjes achter je aan trek. Grotere, zwaardere koffers hebben vaak vier wendbare wieltjes.

Sluiting

Alle zachte en sommige plastic koffers hebben een ritssluiting om de koffer te sluiten. Een ritssluiting is minder stevig dan een mechanische sluiting en is ook niet altijd waterdicht. Gebruik altijd een kofferslot bij een ritssluiting. Dit bemoeilijkt dat anderen je koffer kunnen openen en dus dat je op je vakantie bestolen wordt. Daarnaast voorkomt dit dat je koffer per ongeluk openspringt. Als je toch niet helemaal zeker bent kun je ook een kofferriem gebruiken. Zelfs al springt de sluiting dan open, dan blijft je koffer in ieder geval bij elkaar en ligt niet al je bagage in de vertrekhal. 😬

TSA-slot naar de Verenigde Staten

Als je op reis gaat naar de Verenigde Staten kies dan voor een koffer met een TSA-slot, dit is een slot dat ook door de Amerikaanse douane geopend kan worden.

De Amerikaanse douane (Transportation Security Administration) controleert namelijk alle koffers die als ruimbagage het vliegtuig in gaan. In de meeste gevallen gebeurt dat door middel van een scanner, maar in sommige gevallen gebeurt dit ook door de koffer fysiek te controleren. Heb je geen TSA-slot, dan kan het zomaar gebeuren dat het slot van je koffer opengebroken wordt. En nee, dit kun je niet verhalen bij je reisverzekering.

Een TSA-slot is niet verplicht, maar wel handig.

Pincode of sleutel?

Het voordeel van een slot met PIN-code mag duidelijk zijn: je kunt nooit je sleutel verliezen, je kunt hoogstens je PIN-code vergeten. Zorg er dus voor dat je reisgenoot je PIN-code ook weet, als je twijfelt. Let er bij het openmaken van je koffer op niemand ziet welke PIN-code je opgeeft.
Heb je een koffer met slot? Stop dan nooit de sleutel in een andere koffer die ook als ruimbagage ingecheckt wordt, maar neem hem mee in je handbagage. Mocht een van je koffers kwijtraken, dan kun je de andere in ieder geval nog openen. 😉

Gepubliceerd op: | Bijgewerkt op: | door Nogonad